Čím jsou nám prospěšné cibulové klíčky
Cibule je jednou z nejznámějších a nejvyužívanějších druhů zeleniny ve střední Evropě. Poměrně snadno se pěstuje, čemuž také odpovídá její velmi nízká cena. Bez cibule si však nedokážeme představit náš současný jídelníček, ať už polévky, omáčky, guláše, a mnoho dalších druhů pokrmů. Zpěnit cibulku na oleji, na sádle nebo na másle bývá základem pro naše kuchařské umění, ale ne každý si plně uvědomuje, jaká bohatství se v cibuli vlastně ukrývají.
Zázračný prvek – síra
Síra je jeden z velmi důležitých prvků pro metabolické procesy v lidském (a zvířecím i rostlinném) organismu, nelze se bez ní obejít a musíme ji přijímat ve stravě. Nejvíce prospěšná je v syrové zelenině, která ji prozradí typickou štiplavou, palčivou chutí a odérem. Je to především kapusta, brokolice, zelí, česnek a pochopitelně také cibule. Proces vaření však účinnost sirných sloučenin významně snižuje a tak je důležité zařadit do jídelníčku také zeleninu čerstvou, anebo ve formě naklíčených semínek.
Cibulové klíčky – bohatý zdroj cenných látek
Klíčící rostlinka je doslova nabitá živinami, a pokud zvolíme semínka brokolice, hořčice nebo cibule, máme k dispozici vynikající zdroj biologicky dobře dostupné síry. Kromě tohoto prvku můžeme čerpat z drobných klíčků vitamín C, velmi cenné enzymy, antioxidanty potřebné pro likvidaci volných kyslíkových radikálů a také minerály a stopové prvky, jako je křemík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek a mnohé další.
Výhodou naklíčené cibulky je přijatelná chuť, je lehce pikantní a rozhodně není tak nepříjemná, jako při pojídání syrové cibule. Navíc je obsah živin v klíčcích mnohem vyšší a tak zároveň dodáváme našemu tělu potřebné látky, aniž bychom museli sníst každý den alespoň půl kilogramu syrové cibule.
K procesu klíčení lze využít i speciální nádoby, v nichž lze cibulku nechat vzejít současně s jinými druhy semen. V biomiskách na klíčení, které se skládají na sebe až do tří pater, je možné podrobit tomuto procesu kromě cibule třeba fazolky mungo a ječmen.
Jak cibulové klíčky https://www.nakliceno.cz konzumovat – výborně se hodí s pomazánkovým máslem na chléb, výborně ochutí pomazánku z cizrny nebo z fazolí, je vhodná k různým druhům sýrů a tvarohových pomazánek, ale i do těsta na pečení chleba nebo pro dochucení polévek, společně s pažitkou.