Potravinové alergie

Alergie na potraviny trápí v současné době přibližně 3% dospělých a téměř 8% dětí do tří let. V případě alergie organismus produkuje zvýšené množství specifických protilátek vůči určité potravině. Spouštěčem bývá většinou bílkovina a přítomnost protilátek lékař zjišťuje krevními, kožními či tzv. provokačními testy.
zakázané ryby
Nejčastějším projevem alergie na potraviny jsou problémy trávicího traktu (průjmy, zvracení, bolesti břicha), pálení, slzení či otoky očí, různé kopřivky a ekzémy a dále problémy s dýcháním (rýma, kašel, dušnost, zahlenění). Nejzávažnější reakcí organismu je tzv. anafylaktický šok, který postihuje srdce, plíce, cévy a nervový systém. Je život ohrožující a v případě této reakce je nutné okamžitě volat lékařskou službu první pomoci.
Obtíže nejčastěji způsobuje ovoce, kořenová zelenina, rajská jablka, hrášek a ořechy.

Naproti tomu u dětí převládá alergie na kravské mléko, vejce, sóju a mouku. U kojenců se alergie velice těžko prokazuje. V tomto případě děti trpí nechutenstvím, mají průjmy a zvrací, typickým projevem jsou ekzémy – tyto příznaky však mohou být způsobeny i jinými chorobami (především infekcemi). Dobrou zprávou je, že do 3 let věku dítěte u 80% dětí alergie na základní potraviny mizí.

Léčba

Při léčbě je velice důležitá prevence, za kterou v případě dětí plně odpovídají maminky. V těhotenství je vhodné se vyhýbat obecně známým alergenům. Kojení se doporučuje minimálně do věku 6 měsíců. Do jednoho roku by potom dítě nemělo jíst ryby, vejce a ořechy. Nové potraviny bychom měli zavádět postupně a pomalu, abychom případně byli schopni odhalit potravinový alergen.
burské oříšky
Pokud se alergie projeví, je nezbytné dodržovat dietu. Některé alergeny jako např. kravské mléko lze nahradit mlékem sójovým.
V závažnějších případech potom může lékař předepsat léky, a to následující:
·         antihistaminika, která je možno brát i preventivně a mají minimum nežádoucích účinků,
·         kromoglykát sodný, který užívají zejména malé děti s těžkou potravinovou alergií,
·         kortikosteroidy, které mají ochranný i záchranný charakter. O jejich užití však rozhoduje výhradně lékař!
·         adrenalin v případě anafylaktického šoku.

Potravinové alergie
Ohodnoťte příspěvek